W porze przed siestą, czyli do godziny około 16-17 w większości hiszpańskich barów i restauracji można skorzystać z "Menu del dia", czyli po prostu menu, które w jednej cenie obejmuje starter, danie główne, deser, pieczywo i coś do picia na zimno lub ciepło. Gastrobar El Pati także oferuje tę formę wcześniejszego posiłku i to w bardzo przystępnej cenie 10,90€. Do tego w każdej z części menu dostępna jest opcja wegetariańska.
Zdecydowaliśmy się na 2 zestawy, obecjmujące:
-makaron po bolońsku
-burger wołowy z guacamole i kremowym serkiem
-świeży ananas z syropem karmelowym
-hummus z grzankami
-ziemniaczaną zapiekankę ze strukturyzowaną soją i beszamelem
-jogurt naturalny z miodem
Zestaw I
Starter: Makaron przygotowany w bardzo prosty sposób - z sosem pomidorowym i mielonym mięsem wieprzowym z dużą ilością parmezanu.Danie główne: I tu spotkało nas bardzo miłe zaskoczenie. O ile zazwyczaj potrawy w Menu Dnia są okrojone i podstawowe, tak burger okazał się godny samodzielnego posiłku z karty. Świeży, soczysty z dobrej wołowiny, robiony na miejscu w towarzystwie również samodzielnie przygotowanego guacamole. Jedyne czego w nim zabrakło, to dodatku o bardziej zdecydowanym smaku. Ale to już kwestia gustów smakowych.
Deser: Świeży, dojrzały ananas, krojony wprost z całości. Soczysty i smaczny. Sos karmelowy wspomniany w karcie bardzo lekko wyczuwalny - owoc raczej tylko delikatnie skropiony, nie polany.
Zestaw II
Starter: Klasyczny hummus z ciecierzycy. Robiony na miejscu. Zadowolił mnie bardzo swoją konsystencją i wyczuwalnymi grudkami. Świeży i bardzo smaczny.Danie główne: Warstwowa zapiekanka z młodych ziemniaków ze strukturyzowaną soją, sosem beszamelowym i serem. Całość bardzo dobrze przygotowania - ziemniaki w formie plasterków dopieczone, granulat z sosem beszamelowym także miło miękki. Ale niestety trochę rozczarowania przyniósł smak - zdecydowanie zabrakło wybijajacych się dodatków, chociażby klasycznego już sosu pomidorowego czy innych warzyw. Same ziemniaki, beszamel i soja w połączeniu są zbyt delikatne.
Deser: Jogurt naturalny z miodem. Cóż dużo powiedzieć - deser bardzo popularny w Hiszpanii. Zimny świeży jogurt naturalny z łyżeczką miodu - banalne, ale osobiście bardzo lubię.
Ogólne wrażenie: Jeżeli mam oceniać samo "menu del dia" to wbrew pozorom wypadło naprawdę dobrze. Wszystko (łącznie z guacamole czy hummusem) przygotowane na miejscu. Co bardzo się ceni w lunchowych zestawach, gdyż tutaj w Katalonii w tych opcjach bardzo często można otrzymać niestety gotowe mrożonki smażone we frytkownicy. Do tego dostępność w raman menu lokalnego piwa i świeżo wyciskanego soku także jest plusem.
Ale oczywiście EL PATI Guanyabens, to nie tylko gastrobar, który warto odwiedzić na dzienny lunch. Wieczorem warto zajrzeć na świeże, koktajle, drinki, czy ekologiczną herbatę. Lokal bardzo przyjemny i przyjazny wegetarianom.
Podstawowa karta:
Okresowo i sezonowo dostępne są także świetne naleśniki, sałatki i inne przystawki, o których dowiedzieć się można dopiero w lokalu.
Adres:
Carrer de Barcelona 33, 08301 Mataró (prowincja Barcelona), Hiszpania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz